Vše o obsahově nejrozsáhlejšího online kurzu o nemovitostech zjistíte ZDE ➡️

Kdy je ten pravý čas na koupi či prodej nemovitosti? Správným načasováním můžete vydělat balík...

Ceny nemovitostí se neustále mění, a proto je správné načasování jedním ze základních pravidel úspěšné koupě. Když trefíte správný moment nákupu, můžete významně ušetřit. A v případě následného prodeje ve vhodný okamžik pak slušně vydělat. Ale jak poznat tu pravou chvíli? Cenu přímo ovlivňuje ekonomická prosperita, tedy fakt, zda právě panuje krize, nebo se společnost raduje z ekonomického růstu. Povíme si, čím se která fáze vyznačuje a jak každou z nich využít při nákupu nebo prodeji nemovitosti. Správné načasování pak pro vás bude hračka! 

Doplnění tématu k 1. březnu 2020

Rozhodl jsem se do tohoto universálního a za každého období platného článku vložit doplnění, protože jsme s největší pravděpodobností těsně před koncem 6 let trvající ekonomické prosperity a tedy i růstu cen nemovitostí. Každou krizi, ať malou nebo velkou, spustí neočekávaná situace, která má významný dopad na společnost a podle všeho touto neočekávanou situací je dění kolem koronaviru. Aktuálně již známé ekonomické dopady jsou následující:

  • Oslabil se tok zboží, přes hranice i v rámci zemí tak jak došlo k ochromení dodavatelských řetězců (technologičtí giganti očekávají meziroční pokles tržeb o 10 % a více).
  • Nejistota se promítá do výdajů běžných lidí, již dnes si lidé rozmýšlejí dovolené a pracovní cesty (200 tis. zrušených rezervací letenek) a stejně tak odloží nákupy aut a další spotřeby (pokles prodejů aut v Číně meziročně - 92 %). To se pak promítá do odložení investic firem a způsobuje dominový efekt.
  • Strmé propady na světových akciových trzích vyvolávají strach a nejistotu, která vede k opatrnosti ve výdajích všech ekonomických subjektů.

To všechno povede při nejlepším k zastavení ekonomického růstu a tedy i k dopadům na ceny nemovitostí, více podrobně toto téma probráno v článku.

Pokud plánujete nyní kupovat – vyčkejte min. 1- 3 měsíce, jak se situace bude vyvíjet, je dosti pravděpodobné, že pokud se aktuální situace bude zhoršovat, za nějakou již dohlednou dobu (např. 1 rok)  budou ceny nemovitostí nižší a bude výběr z širší nabídky.

Pokud plánujete prodávat – prodej urychlete, jak je to jen možné, než se ekonomické problémy naplno projeví, zpravidla to trvá 6 -12 měsíců.

Jinak tímto vsuvku ukončuji a přeji příjemné čtení dále.

Krátký exkurz do historie aneb Jak se vyvíjely ceny nemovitostí v Česku

Je přirozené, že ceny nemovitostí někdy rostou, někdy klesají a někdy se nemění, tedy takzvaně stagnují. Takový cyklus se v minulosti opakoval vždy zhruba každých deset let. V České republice je to ale jiné. Zatímco třeba v sousednímu Německu mají standardizovaný realitní trh od 70. let, u nás je to pouze posledních 15 let. Nezažili jsme opakované vzestupy a pády cen nemovitostí jako na Západě, ale pouze jeden takovýto cyklus, a to vzestup cen od roku 2003 do roku 2008, jejich následný pád a opětovný vzestup od roku 2014 až do dneška. Z toho důvodu nemáme dostatečně zažité, kdy k růstu a poklesu cen dochází. Považuji proto za užitečné vám toto téma osvětlit, abyste byli do budoucna na změny cen připraveni a mohli jich dobře využít. Ještě předtím vám chci ale přiblížit jeden další důležitý faktor, a to lokalitu, která má na cenu nemovitostí taktéž velký vliv.

Zajímavá lokalita přidává nemovitosti na hodnotě, ta špatná zase ubírá

V dobrých lokalitách ceny dlouhodobě rostou. “Dlouhodobě” přitom znamená několik desítek let,  například 20 – 30 roků. Dobrou lokalitu pak zpravidla představuje taková, kde je vysoká zaměstnanost a kde se soustředí lidé s vyššími platy. Může to být ale také rekreační oblast, která se stane oblíbená mezi lidmi s dobrými příjmy. Takoví lidé platí za nemovitosti hezké peníze a úměrně s rostoucími příjmy jsou ochotni zaplatit více. Samozřejmě, že na těchto lukrativních místech v některých chvílích ceny klesají, ale jakmile se trh vzpamatuje, cena se opět dostane na nová maxima. Proto se vyplatí nemovitost v takových lokalitách vlastnit. 

Oproti tomu pak existují oblasti, které atraktivitu nemovitostí příliš nezvyšují. Typicky se jedná o místa s nižší zaměstnaností nebo taková, kde jsou menší příjmy. Do takových lokalit se nestěhuje nikdo, kdo by poptávku po nemovitostech zvýšil, a zdejší lidé nejsou ochotni ani schopni platit vysoké částky za koupi domu nebo bytu. Dlouhodobé vlastnění nemovitosti se zde tolik nevyplácí. 

Vzestup a pád cen ve světě ovlivňuje naši ekonomiku včetně realitního trhu

Česká republika má jednu z nejotevřenějších ekonomik na světě, což jinými slovy znamená, že jsme 100 % závislí na exportu do zahraničí. Navíc, ruku na srdce, moc nám tu toho nepatří – většina významných dodavatelů, bank, řetězců a výrobců má zahraničního vlastníka. Sečteno a podtrženo: stejně tak, jako nás zasáhne globální ekonomická krize, tak nás i pozitivně ovlivní celosvětový ekonomický růst. Teď se pojďme podívat, jak můžete tyto trendy využít k nákupu a prodeji nemovitosti.

Když se ekonomice nedaří, je nejvyšší čas pořídit si byt nebo dům

Nejvhodnější dobou pro nákup nemovitosti je období ekonomické krize. Tu poznáme tak, že se v médiích se začnou objevovat zprávy typu „Škoda Auto se rozhodla propustit několik tisíc zaměstnanců“, „Další z továren na Ostravsku se rozhodla ukončit svůj provoz. Tento rok je to už třetí”, nebo „Nezaměstnanost roste devátý měsíc za sebou“... 

Obecně na ekonomickou krizi ukazují tyto jevy: 

  • roste nezaměstnanost,
  • padá akciový trh,
  • klesá HDP,
  • ukazatele v různých odvětvích (průmysl, stavebnictví, export atd.) jsou negativní,
  • státní rozpočet má rekordní schodky,
  • světové elity neustále diskutují o tom, jak zachránit světové hospodářství. 

V takovém období se lidé bojí o svou práci, mzdy nerostou, podnikatelé bojují o přežití a nikdo se nechce vydávat z peněz nebo se zadlužovat hypotékou. Lidé mají strach o svou finanční budoucnost, a proto je také nízká poptávka po nemovitostech. 

Na druhou stranu, právě v takovém období potřebuje nutně spousta prodávajících peníze z prodeje nemovitostí, a jsou tedy ochotni slevovat. V tu chvíli musí ceny zákonitě klesat. Možná vám taková situace připadá ve světle dnešní doby nerealistická, ale přesně to se dělo v letech 2009 až 2013, a i v budoucnu se tento scénář opět zopakuje. Krize trvá zpravidla několik let, než se situace stabilizuje, a celou tu dobu máte možnost koupit nemovitost za pěkné peníze. Pokud tedy uvažujete, že si pořídíte byt nebo dům (ať už pro sebe či jako investici k pozdějšímu pronájmu), překonejte strach plynoucí z negativní ekonomické atmosféry a pusťte se do nákupů. Věřím, že za pár let budete toto rozhodnutí hodnotit jako jedno z nejlepších ve svém životě. 

Prodávejte ve chvíli, kdy je ekonomická situace příznivá

Nejlépe se prodává v době ekonomického růstu, ideálně na jeho konci. V tomto období můžete slýchat například, že “Škoda Auto vyrobila nejvíce aut ve své historii“„Největší producent čipů otevírá továrnu v ČR a bude hledat tisíc zaměstnanců“ nebo „Nezaměstnanost klesá již devátý měsíc za sebou“. Že se ekonomice dobře daří, poznáte podle následujících jevů: 

  • klesá nezaměstnanost,
  • roste akciový trh,
  • roste HDP,
  • ukazatele v různých odvětvích jsou pozitivní,
  • státní rozpočet má přebytky.

Ve společnosti se začíná šířit pozitivní atmosféra, po delší době dojde k navýšení mezd nebo k vyplácení bonusů a podnikatelé mají zase dost zakázek. Lidé se přestávají bát o práci a soustředit se pouze na řešení své současné situace. Troufají si zlepšit svůj život právě tím, že koupí nemovitost, a nemají strach vzít si hypotéku nebo se vydat z peněz. Finanční budoucnost se totiž opět jeví v lepším světle. Tehdy se začíná zvedat poptávka a v relativně krátkém čase, který může trvat půl roku až rok, odstartuje také růst cen nemovitostí. Ten trvá tak dlouho, dokud je ekonomická situace příznivá. V prvních letech se ceny zvedají více, například o 10 – 15 %. To je způsobeno předchozí krizí, kdy byly ceny stlačeny dolů, a lidé proto odložili svá přání. Teď je konečně mohou realizovat, protože na nemovitosti finančně dosáhnou. Poslední roky ekonomického růstu se ceny naopak zvedají jen mírně, pokud vůbec. Jsou totiž už příliš vysoké, a tím pádem pro většinu nedostupné. Část lidí své potřeby navíc již vyřešila v předchozích letech a další už čekají na krizi, kdy ceny opět spadnou dolů. Proto je nejvýhodnější prodat nemovitost ke konci růstu cen, což zažíváme právě nyní, v roce 2019

Nemovitost, kterou nebudete potřebovat, doporučuji prodat, samozřejmě na vrcholu ekonomického růstu. Následně je dobré pár let vyčkat a získané prostředky investovat výhodněji. Naopak bych nikdy neprodával vhodnou nemovitost na pronájem v dobré lokalitě, pokud bych k tomu nebyl okolnostmi doslova nucen. Z dlouhodobého hlediska se totiž vyplatí takovou nemovitost vlastnit. 

Co na to říkáte? Dává Vám to smysl? Pokud ano, budu rád za sdílení na Facebooku. Zatím se mějte a těším se u dalšího článku.

Dal sem si za úkol vybrat pět naprosto nejdůležitějších pravidel při nákupu nemovitosti. Těchto pět vybraných pravidel je nad všemi ostatními, která z největší míry ovlivňují, zda nákup (jakékoliv) nemovitosti budeme zpětně hodnotit jako úspěšný či nikoli.

Většina z nás kupuje nemovitost maximálně párkrát za život. To je příliš málo na to, abychom získali dostatečné zkušenosti a věděli, co si před nákupem ověřit. Může se pak stát, že nemovitost nesplní naše očekávání.

Určitě to znáte. Naprostá většina realit, které na internetu najdete, bývá předražená. Když už se vyskytne něco za dobrou cenu, obvykle se po nabídce hned zapráší. Jak k tomu ale dochází?

Milionová nemovitost

Nejrozsáhlejší online kurz o nemovitostech v ČR.

EDICE Pro vlastní bydlení

Když chcete řešit vlastní bydlení.

  • Uvidíte koupi nemovitosti ve všech souvislostech 🔁
  • Získáte přehled o skutečných prodejních cenách nemovitostí a sami budete umět ceny odhadovat stejně dobře nebo v mnohých případech i lépe, než certifikovaný odhadce 🔍
  • Poznáte správnou lokalitu pro nákup nemovitosti 📍
  • Odhadnete správnou dobu na nákup nemovitosti ⏳
  • Budete vědět, jak vyhledat vhodnou nemovitost ke koupi 🤩, i když v tradiční nabídce nic zajímavého nenajdete 🤷‍♂️
  • Naučíte se, jak jednat s prodávajícími a dohodnout si dobrou cenu 🤝
  • Dokážete si zkontrolovat právní stav nemovitosti 🔍

EDICE Pro pronájem

Když chcete i o vlastním bydlení přemýšlet jako o investici.

  • Dokážete poznat nemovitost na pronájem, na které budete nejvíce vydělávat ✅
  • Budete vědět, jak připravit nemovitost, aby byla pro nájemce zajímavá a díky tomu jste měli o pronájem více zájemců 🙋🏼‍♀️🙋‍♂️🙋🏼‍♂️🙋🏻‍♀️
  • Zvládnete si stanovit aktuální tržní nájemné 💰
  • Naučíte se marketing pronájmu nemovitosti tak, aby vypadala co nejlukrativněji 💰💰💰
  • Rozpoznáte problémové zájemce o pronájem 🙅‍♂️ a vytipujete si ty nejlepší, tedy ty, kteří budou pravidelně platit, vydrží dlouho a nebudou ničit nemovitost
  • Zorientujete se v základních právech a povinnostech pronajímatele a nájemce podle občanského zákoníku 📋
  • Zvládnete legálně optimalizovat daně z příjmu z pronájmu tak abyste na daních zaplatili minimum 🧾

2 ebooky, 2 dárky.

Ebook Bezpečná
rezervační smlouva

V ebooku vám krok-po-kroku 👣  představím 9 tipů, které vám...

  • ...mohou ušetřit statisíce 💰, spoustu nervů a stresu 😬 a nemalou hromadu času ⌚️
  • ...mohou zaručit, že prodávající nebude moci odstoupit od prodeje nemovitosti ☝️
  • ...pomohou odhalit nejčastější problémy při rezervaci a jak se proti nim jistit 🔐
  • ...představí závazky prodávajícího, které by měly být obsahem každé rezervační smlouvy
  • ...pomohou nastavit lhůty k placení kupní ceny a předání nemovitosti tak, abyste nebyli zbytečně pod tlakem 😳

Ebook 5 pravidel, jak vybrat
spolehlivého nájemníka

V ebooku vám postupně vysvětlím 5 základních pravidel, podle kterých poznáte soliního nájemníka na první schůzce.

  • Jak u nájemníka poznat solidnost? 👍
  • Jaké jsou správné motivace změny nájmu? 🤷‍♂️
  • Jak posuzovat příjmy zájemce a jejich stabilitu? 💸
  • Lustrace nájemní historie. 🔍
  • Lustrace zájemce v rejstřících. 📑